skip to Main Content
[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][vc_single_image image=”4147″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Felix Fiigenschou: Bak lås og slå

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12px”][vc_separator][vc_empty_space height=”20px”][vcex_post_meta sections=”%5B%7B%22type%22%3A%22date%22%2C%22icon_type%22%3A%22fontawesome%22%2C%22icon%22%3A%22fa%20fa-clock-o%22%7D%5D”][vc_column_text]Jan Terje Rafdal opnar utstillinga fredag klokka 19:00 – med performance foredrag og lett servering!
Obs! Lokasjonen er Fengselet og ikkje i Galleri Giga sine lokaler.

Fredag 19:00 – 21:00 (med mulighet for å booke privat arrangement)
Lørdag 12:00 – 15:00 (med mulighet for å booke privat arrangement)
Søndag 12:00 – 15:00

Statsgalleriet for Rikskunst
Felix Fiigenschou

Bli med inn i Jan Terje Rafdals elleville kunstkonsept der man møter hypotesen om den Felidae tidsepoken fra 1500-tallet og opp til tiden rundt Napoleonskrigene, der sporet av de intelligente kattene forsvinner ut av verdenshistorien. Deres artefakter og kunstobjekter blir i ettertiden forsøkt holdt skjult for menneskeheten, men en sensasjon er i emning …

Etter en oppdagelse i Oslo på 1960-tallet får kattekunsten sin renessanse da mange verk blir funnet gjemt i veggene i en eldre bygård. Den marginaliserte kunst – og historieinstitusjonen «Statsgalleriet for Rikskunst» får den brysomme oppgaven med å forvalte denne merkelige kunstarven. Hvem var katten og maleren Felix Fiigenschou og hans samtidige?

Denne fiktive historien blir fortalt gjennom et stort spekter av kunst og håndverksobjekter, og er utføret i en stil som gir en følese av integritet og autensitet. Dette prosjektet er et metabarokk-konsept der Rafdals sterke føleser for det historiske og den klassiske estetikken kommer til uttrykk.
Man kan gjerne kalle det lettbeint humor, men man aner et preg av satire og skråblikk på mennskeheten under den krakelerte fernissen.

Spesifikt om fangekattane:

Denne utstillingen tar for seg Felix Fiigenschous betydelige bidrag til kattenes “Fængselsvæsen” og deres enorme ambisjon om å lage et bildearkiv av samtlige lovbrytere i landet. Straks en kriminell katt var arrestert og domfelt, blev det produsert et dobbelt sett med trykkplater, en liten til flyveblad, og en noe større tiltenkt efterlysningsplakater. Disse skulle ligge klar i tilfelle fangen rømte fra fengselet, noe som viste seg å være et betydelig problem under katte-eraen. Det blev også produsert et stort antall små malerier som skulle distribueres ut til de ulike rettsinstanser og lensmannsdistrikt, slik at man hadde en oversikt over, og kunne gjenkjenne de ulike kriminelle.

En rekke trykkplater er i ettertid gjenfunnet, og det er nu produsert eftertrykk i 40 eks. autorisert av Statsgalleriet for Rikskunst i samråd med ERKGM (Etisk Råd for Kapitalbærekraftig utnyttelse av Grafisk Masseproduksjon). Et meget begrenset utvalg av malerier fra serien er også gjort tilgjengelig gjennom Statsgalleriets program for avhendelse av verk fra magasinet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Back To Top